Projektin alustavat dokumentit salasanan takana:

3D-tulostuksen yhteishanke 3DTY

3DTY projektin tavoitteena on uudistaa teollisuutta yhdistämällä Suomessa toimivat suurten kappaleiden 3D-tulostuksen tekniikkaa kehittävät ja levittävät TKI-toimijat ja parantaa toiminnan paikallista ja valtakunnallista vaikuttavuutta tiiviillä kotimaisella yhteistyöllä ja parhaalla maailmalta saatavalla osaamisella. Hankkeessa on mukana sekä metallien tulostus että polymeeri-/komposiittimateriaalien tulostus.

Projektissa havainnollistetaan kattavasti suurten kappaleiden tulostustekniikoiden soveltuvuutta Suomalaisen teollisuuden tuotteiden valmistukseen sekä edistetään suurten kappaleiden 3D-tulostuksen tekniikan tietotaidon lisääntymistä ja leviämistä teollisuuteen. Pyrkimyksenä synnyttää osaamisen kehittämiseen ja innovointiin pohjautuvaa uutta liiketoimintaa ja tukea yrityslähtöistä toiminnan uudistumista.

3DTY projekti tukee suomalaisten yritysten, etenkin pk-yritysten, tuotteiden, materiaalien, palvelujen sekä tuotantomenetelmien kehittämistä, pilotointia ja kaupallistamista ja uusien teknologioiden käyttöönottoa ja hyödyntämistä varmentamalla suurten kappaleiden 3D tulostuksen teknologioiden hyödynnettävyyden ja osoittamalla millä tekniikoilla ja miten suuria kappaleita voi kustannustehokkaasti 3D tulostaa. Projektin lisäarvo pohjautuu toiminnan laaja-alaisuuteen ja vaikuttavuuteen tiivistyneen yhteistyön, tehokkaampien laiteresurssien hyödyntämisen, kattavan 3D-tulostusmateriaali- ja -rakennekirjon tutkimisen sekä korkealuokkaisen tietotaidon ja teollisuuden uudistumisen myötä.

3DTY on seitsemän TKI-toimijan toteuttama projekti, jonka kokonaisbudjetti on 3.2 miljoonaa euroa. Hankeen toteutusaika on kolme vuotta (1.8.2023-31.7.2026). Käynnistymisvaiheessa hankkessa on mukana 23 yritystä. Projektin rahoitus tulee EU:n EAKR rahoituksena "Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027" ohjelman "Innovaatio- ja osaamisverkostot" teeman valtakunnallisesta tutkimushausta. Rahoittava viranomainen on Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Projektin koordinaattorina toimii Oulun yliopiston Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) tutkimusryhmä. Projektin muut toteuttajat ovat Lapin koulutuskeskus REDU, Savonia-ammattikorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto (UEF), LUT-yliopisto, Tampereen AMK ja DIMECC Oy:n FAMN ja FAME ekosysteemit.

TILAA 3DTY-HANKKEEN UUTISKIRJE >>>TÄÄLTÄ!

Uutisia:

17.03.2025 3DTY-projektin uutiskirje 1/2025 on julkaistu

3D-tulostuksen yhteishanke 3DTY-projektin uutiskirje on suunnattu projektin yritysryhmälle ja kaikille projektista kiinnostuneille. Uutiskirjeitä on tarkoitus julkaista 2-4 kappaletta vuosittain. Uutiskirjeen voi tilata ja tilauksen voi perua yllä olevasta linkistä. Uutiskirje 1/2025 avautuu täältä!

28.2.2025 Muotit, huonekalut ja meriteollisuus suurten kappaleiden 3D-tulostuksen kärjessä! Lue lisää Muoviplast-lehdestä

3DTY:n Formnext-messujen uusimmat tuulet suurten kappaleiden 3D-tulostuksessa koottuna Muoviplastin uusimmassa numerossa 1/2025 Muotit, huonekalut ja meriteollisuus suurten kappaleiden 3D-tulostuksen kärjessä

21.2.2025 3D-tulostus on pelkkää hitsausta! Lue Hitsaustekniikka-lehti

3D-tulostus on pelkkää hitsausta! Metallien 3D-tulostuksen suuri katsaus Hitsaustekniikan uusimmassa numerossa 1/2025 3D-tulostus on pelkkää hitsausta!

23.12.2024 Neliosainen "3D-tulostuksen tilannekatsaus Formnext-messuilta" -artikkelisarja julkaistu

Formnext 2024 -messuilta koottu 3D-tulostuksen tilannekatsaus on julkaistu artikkelisarjana:
Formnext tilannekatsaus osa 1
Formnext tilannekatsaus osa 2
Formnext WAAM-näkökulmasta
Formnext tilannekatsaus osa 3


18.12.2024 3DTY:n Formnext-messujen näyttelykalusteet esillä uusimmassa Muoviplast-lehdessä

3DTY:n Formnext-messujen näyttelykalusteet ovat esillä Muoviplastin uusimmassa numerossa 6/2024 Robottitulostuksen ja materiaalien osaaminen esillä Formnext-messukalusteissa

Uutisarkisto


3DTY projektin toiminta ja tulokset

Pääsivu

Projektin esittely

Projektin tuloksia

Projektin toteuttajat

Kuvia ja videoita

Yhteystiedot



Tietosuojaseloste