3D-tulostuksen yhteishanke 3DTY

3DTY projektin tavoitteena on uudistaa teollisuutta yhdistämällä Suomessa toimivat suurten kappaleiden 3D-tulostuksen tekniikkaa kehittävät ja levittävät TKI-toimijat ja parantaa toiminnan paikallista ja valtakunnallista vaikuttavuutta tiiviillä kotimaisella yhteistyöllä ja parhaalla maailmalta saatavalla osaamisella. Hankkeessa on mukana sekä metallien tulostus että polymeeri-/komposiittimateriaalien tulostus.

Projektissa havainnollistetaan kattavasti suurten kappaleiden tulostustekniikoiden soveltuvuutta Suomalaisen teollisuuden tuotteiden valmistukseen sekä edistetään suurten kappaleiden 3D-tulostuksen tekniikan tietotaidon lisääntymistä ja leviämistä teollisuuteen. Pyrkimyksenä synnyttää osaamisen kehittämiseen ja innovointiin pohjautuvaa uutta liiketoimintaa ja tukea yrityslähtöistä toiminnan uudistumista.

3DTY projekti tukee suomalaisten yritysten, etenkin pk-yritysten, tuotteiden, materiaalien, palvelujen sekä tuotantomenetelmien kehittämistä, pilotointia ja kaupallistamista ja uusien teknologioiden käyttöönottoa ja hyödyntämistä varmentamalla suurten kappaleiden 3D tulostuksen teknologioiden hyödynnettävyyden ja osoittamalla millä tekniikoilla ja miten suuria kappaleita voi kustannustehokkaasti 3D tulostaa. Projektin lisäarvo pohjautuu toiminnan laaja-alaisuuteen ja vaikuttavuuteen tiivistyneen yhteistyön, tehokkaampien laiteresurssien hyödyntämisen, kattavan 3D-tulostusmateriaali- ja -rakennekirjon tutkimisen sekä korkealuokkaisen tietotaidon ja teollisuuden uudistumisen myötä.

3DTY on seitsemän TKI-toimijan toteuttama projekti, jonka kokonaisbudjetti on 3.2 miljoonaa euroa. Hankeen toteutusaika on kolme vuotta (1.8.2023-31.7.2026). Käynnistymisvaiheessa hankkessa on mukana 23 yritystä. Projektin rahoitus tulee EU:n EAKR rahoituksena "Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027" ohjelman "Innovaatio- ja osaamisverkostot" teeman valtakunnallisesta tutkimushausta. Rahoittava viranomainen on Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Projektin koordinaattorina toimii Oulun yliopiston Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) tutkimusryhmä. Projektin muut toteuttajat ovat Lapin koulutuskeskus REDU, Savonia-ammattikorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto (UEF), LUT-yliopisto, Tampereen AMK ja DIMECC Oy:n FAMN ja FAME ekosysteemit.

TILAA 3DTY-HANKKEEN UUTISKIRJE >>>TÄÄLTÄ!

Uutisia:

30.05.2024 - FMT-päivät 2024 oli Nivalassa 28.-29.5.2024. 3DTY oli mukana järjestämässä tilaisuutta.

FMT-päivät 2024 saatiin pidettyä ja kiitos kaikille tilaisuuteen osallistuneille! Ekapäivänä porukkaa oli paikan päällä 57 ja verkossa 17. Toisena päiväna salissa 39 ja verkossa 18. Eli meitä oli mukava määrä seuraamassa esityksiä! Lämmin kiitos myös kaikille esiintyjille ja järjestelyihin osallistuneille! Jos esitykset kiinnostaa, niin ne on pdf muodossa FMT-2024 päivien sivustolla, johon ohessa linkki.
Linkki FMT-päivien sivuille!

17.04.2024 - FMT-päivät Nivalassa 28.-29.5.2024. 3DTY mukana järjestämässä tilaisuutta.

Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT)-päivien vuoden 2024 teemana on “Suurten kappaleiden 3D-tulostus".
Teemapäivät toteutetaan yhteistyössä 3D-tulostuksen yhteishankkeen (3DTY) sekä Implementation of DeD AM in future manufacturing (IDiD) -hankkeen kanssa.
Tapahtuma on kaksipäiväinen ja sisältää teemaan liittyvien esitysten ohella FMT-tutkimusryhmän 20-vuotisjuhlapuheenvuoroja sekä iltatilaisuuden tiistaina 28.5.2024.
Linkki FMT-päivien sivuille!

18.03.2024 - 3DTY projekti mukana Konepaja, Nordic Welding Expo sekä 3D & New Materials messuilla!
    3DTY projektivideon ensimmäinen versio on nyt valmis!

3DTY projekti on mukana Konepaja, Nordic Welding Expo sekä 3D & New Materials messuilla 19-21.03.2024! Löydät meidät osastota A 86. Samalta osastolta löytyy myös FAME (Finnish Additive Manufacturing Ecosystem). Tervetuloa käymään osastolla!
Projektivideon ensimmäinen versiokin valmistui juuri ennen messuja :)
Linkki konepajamessujen sivustolle!
3DTY projektivideo löytyy täältä!

01.03.2024 - 3DTY projektin ensimmäinen uutiskirje on julkaistu!

3D-tulostuksen yhteishanke 3DTY-projektin uutiskirje ja on suunnattu projektin yritysryhmälle ja kaikille projektista kiinnostuneille. Uutiskirjeitä on tarkoitus julkaista 2-4 kappaletta vuosittain. Näitä uutiskirjeitä on tarkoitus julkaista 2-4 kappaletta vuosittain. Uutiskirjeen voi tilata ja tilauksen voi perua yllä olevasta linkistä. Uutiskirje 1/2024 avautuu täältä!

22.12.2023 - Tuulilasityökalujen 3D-tulostusta Flexbot-robotilla

Lue REDUn 3D-tulostuskokemuksista Flexbot-robotilla (englanniksi) artikkelista "Revolutionizing Windshield Tool Production With The Flexbot" täältä!

22.12.2023 - Missä 3D-tulostus menee tällä hetkellä? 3DTY Formnextissä blogisarja antaa tilannekatsauksen!

3DTY Formnextissä -blogisarja kertoo, mikä oli 3D-tulostuksen tilanne Formnextissä 2023. Blogien pariin pääset täältä!

18.12.2023 - Muoviplast: "Valtakunnallisesta 3DTY-yhteishankkeesta tietoa uusitutuvien luonnonvarojen käytöstä suurten kappaleiden 3D-tulostuksessa"

Muoviplast-lehdessä artikkeli "Valtakunnallisesta 3DTY-yhteishankkeesta tietoa uusitutuvien luonnonvarojen käytöstä suurten kappaleiden 3D-tulostuksessa". Artikkelin voi lukea täältä!

26.9.2023 - Tekniikka & Talous: "Jättimäisiä muotteja, metrien pituisia kappaleita - Suurikokoisten kappaleiden 3D-tulostamisessa on vielä kehitettävää

Tekniikka & Talous -lehden artikkeli "Jättimäisiä muotteja, metrien pituisia kappaleita - Suurikokoisten kappaleiden 3D-tulostamisessa on vielä kehitettävää". Artikkelin voi lukea täältä!

26.09.2023 - Suurten kappaleiden 3D-tulostuksen käyttöönottoa edistetään laajalla yhteishankkeella

Lehdistötiedote on julkaistu valtakunnallisena ja maakunnissa.
Valtakunnallisen lehdistötiedotteen voi lukea täältä!
Pohjois-Pohjanmaan lehdistotiedotteen voi lukea täältä!

Uutisarkisto

25.09.2023 - Projektin virallinen rahoituspäätös tuli sunnuntaina 24.09.2023.
16.08.2023 - Hankkeen www sivujen ensimmäinen versio on julkaistu.
07.08.2023 - Ensimmäinen projektipalaveri. Hankehakemusten viimeiset täydennykset 11.8 mennessä.


3DTY projektin toiminta ja tulokset

Pääsivu

Projektin esittely

Projektin tuloksia

Projektin toteuttajat

Kuvia ja videoita

Yhteystiedot